Blog

Πάσχα στο Άγιον Όρος

Πάσχα στο Άγιον Όρος

Ολόκληρος ο Άθως υποκλίνεται ανήμερα του Πάσχα στο μεγαλείο της Ανάστασης. Όπως γράφει ο Μοναχός Μωυσής o Αγιορείτης, Πάσχα σημαίνει πέρασμα, διάβαση, πορεία
από το θάνατο στη ζωή. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας.

Подробнее

Γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους

Γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους

Για να επισκεφθεί κάποιος το Άγιον Όρος, χρειάζεται να έρθει σε επικοινωνία με το γραφείο προσκυνητών.

Подробнее

Δάφνη Αγίου Όρους

Δάφνη Αγίου Όρους

Η Δάφνη το μεγαλύτερο λιμάνι του Αγίου Όρους  είναι μικρός οικισμός. Βρίσκεται στη νότια ακτή της Αθωνικής χερσονήσου μεταξύ της Μονής Ξηροποτάμου και της Μονής Σιμωνόπετρας. Χρησιμοποιείται κυρίως ως λιμάνι και σημείο εισόδου στο μοναστικό κράτος του Αγίου Όρους, με καθημερινά δρομολόγια από την Ουρανούπολη.

Подробнее

Μοναστηριακά Προϊόντα

Μοναστηριακά Προϊόντα

Με βάση το κατάστημά μας που βρίσκεται στη Δάφνη, το επίνειο του Αγίου Όρους, αναζητούμε, δοκιμάζουμε και συγκεντρώνουμε μοναδικά μοναστηριακά προϊόντα, ποιοτικά εργόχειρα και προϊόντα κυρίως από κελλιώτες μοναχούς και μοναστήρια του Ιερού Άθωνα. Το πρωταρχικό μέλημα των μοναχών είναι τα πνευματικά τους καθήκοντα.

Подробнее

Τα μυστικά της μοναστηριακής διατροφής

Τα μυστικά της μοναστηριακής διατροφής

 «Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι το ότι οι μοναχοί τρώνε ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο. Στους μοναχούς δεν υπάρχει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Στο μοναστήρι υπάρχει η πρωινή και βραδινή τράπεζα. Δύο γεύματα την ημέρα, απλά και με κανονικά διαλείμματα. Γεύματα που διαρκούν περίπου είκοσι λεπτά, χωρίς θορύβους και συζητήσεις» επισημάνει ο Αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός.

Подробнее

Οι Νηστείες της Εκκλησίας μας

Οι Νηστείες της Εκκλησίας μας

Η νηστεία μαραίνει τις κακές επιθυμίες, λέει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, την καρδιά μας την μαλακώνει, συμπληρώνει ο Άγιος Συμεών ο νέος Θεολόγος. Κάθε καλό και αγαθό έργο δια της νηστείας κατορθώνεται και τελειοποιείται, γράφει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Ιερός Χρυσόστομος μας εξομολογείται την αγάπη του προς τη νηστεία. «Αγαπώ τη νηστεία, γιατί είναι μητέρα σωφροσύνης και πηγή κάθε φιλοσοφημένης πράξεως».

Подробнее

 Καντήλι, Κερί, Θυμίαμα: Ποια η σημασία και οι συμβολισμοί τους;

Καντήλι, Κερί, Θυμίαμα: Ποια η σημασία και οι συμβολισμοί τους;

 

Το Καντήλι

Η λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί.Στη χριστιανική Εκκλησία το Καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντοτε αναμμένο και γι' αυτό λέγεται «ακοίμητο» Καντήλι.Ένα Καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση...

 

Подробнее

Γιατί ο Δείπνος της Μ. Πέμπτης, ονομάζεται  ''Μυστικός'' ;

Γιατί ο Δείπνος της Μ. Πέμπτης, ονομάζεται ''Μυστικός'' ;

Η λέξη μυστικός παράγεται από το "μύστης" και αυτό από το "μυώ". Άρα ο Δείπνος αυτός δεν έγινε κρυφά και απομονωμένα, αλλά για να αποκαλύψει, παρουσιάσει και...

Подробнее

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Η Χερσόνησος του Αγίου Όρους (ΑΟ), ο βορειοανατολικός δάκτυλος της γιγαντιαίας µυθικής παλάµης της Χαλκιδικής, που εισέρχεται σε βάθος 60 και πλέον χιλιοµέτρων στο Αιγαίο πέλαγος, κατέχει έκταση 332,5 τετρ. χιλιοµέτρων.

Η κατάσταση εδαφολογικά χαρακτηρίζεται ανώµαλη: λοφοσειρές που αρχίζουν από τη Μεγάλη Βίγλα, παραλλήλως κατευθυνόµενες προς το νότιο άκρο, παρατάσσονται, για να στηρίξουν στην απόληξη τους, τον µυθικό πέτρινο γίγαντα Άθω, ύψους 2.035 µέτρων. Η γη είναι κατάφυτη, χωρίς να είναι ιδιαίτερα λιπαρή. Γίνεται όµως τέτοια στους κήπους των σκηνωµάτων, όπου, αιώνες µοναστικού µόχθου, δηµιούργησαν γη καρπερή, από φυσικό λίπασµα, φυλλόχωµα µεταφερµένο από το δάσος.Η Χερσόνησος, πριν καθιερωθεί σε µοναχοπολιτεία, αποτελούσε τον τόπο όπου κατοικούσαν φύλα «δίγλωσσα», «Xαλκιδικόν ένι βραχύ, το δε πλείστον Πελασγικόν». Οι κοινότητές τους δεν ήταν παρά «µικρά πολίσµατα», ολιγάνθρωπα και περιορισµένης ιστορικής σηµασίας (Θουκυδίδης ΙV 109 - Στράβων VII 35). Ορισµένες πόλεις, εντός των ορίων της Χερσονήσου, µας είναι γνωστές: «∆ίον, Ολόφυξος, Ακρόθωον, Θύσσος, Κλεωναί» (Ηρόδοτος VII 22). Εκτός δε Χερσονήσου, βρίσκονται οι πόλεις : Πάνορµος, Στρατονίκη, Άκανθος, Σίγγος, Απολλωνία, Στάγειρα, Αµφίπολις, Γαληψός, Όλυνθος, Άσσα, Πύλωρος, Σίγγος, Σάρτη, Τορώνη, Ποτείδαια, Ουρανούπολις κ α. (Κλαύδιος Πτ., Γεωγρ. Υφ. 13, 11 - Ηρόδοτος V11 122. - Στράβων V11 35. - Στέφ. Βυζ., εκδ. Meinekii, 6. 65, 135, 229, 523, 557, 685).Ο Άθως συνέδεσε την ιστορία και µε δύο καταποντισµούς στόλων. Ο πρώτος συνέβη το 492 π.χ. όταν ο στρατηγός των Περσών Μαρδόνιος εκστρατεύει κατά των Αθηνών και της Ερέτριας. Στους βράχους του Νυµφαίου βυθίζονται τα 300 πλοία εκείνου, µαζί µε 20.000 οπλίτες. Το 411 π.χ. βυθίζονται 50 Σπαρτιάτικα πλοία, µε ναύαρχο τον Επικλέα (∆ιόδωρος Σικ., Βιβλ. Ιστ. XIII 41, 1-3). Ο εποικισµός του Άθω είναι αρχαιότατος και χάνεται στην αχλύ της πρωτοϊστορίας

Подробнее

Το Άγιο Όρος στην Τουρκοκρατία

Το Άγιο Όρος στην Τουρκοκρατία

Το Άγιον Όρος καθ' όλην την τουρκοκρατία είχε κατατυραννηθή, είχεν υποστή την απληστίαν των ιδίων των σουλτάνων απ' ευθείας. Όταν ακόμη ο Ορχάν είχε πρωτεύουσάν του την Προύσσαν, πολλά από τα στίφη που αποτελούσαν τον στρατόν του και ελήστευαν και ηφάνιζαν ό,τι εύρισκαν εμπρός των, ωθούμενα διαρκώς προς τας ευρωπαϊκάς ακτάς, είχαν περάσει δια θαλάσσης εις την Χαλκιδικήν.

Подробнее

Πότε πανηγυρίζουν τα μοναστήρια στο Άγιο Όρος

Πότε πανηγυρίζουν τα μοναστήρια στο Άγιο Όρος

Πανήγυρις είναι η ετήσια εορταστική σύναξη ενός αγιορείτικου σκηνώματος.

Πανηγύρεις οργανώνουν όλα ανεξαίρετα τα οικήματα του Αγίου Όρους, κατά την ημέρα της μνήμης του Αγίου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός του σκηνώματος.

Подробнее

Η σφραγίδα του πρόσφορου (συμβολισμοί και έννοιες).

Η σφραγίδα του πρόσφορου (συμβολισμοί και έννοιες).

Τι είναι το πρόσφορο και ποιοι οι συμβολισμοί που αποτυπώνονται πάνω του με την σφραγίδα ;

Подробнее

Ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Περί κυρώσεως του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Προτάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν.
(Με το άρθρο 40 του Ν. 3329/05, ΦΕΚ-81 Α' ορίζεται ότι : «Με την επιφύλαξη του άρθρου 105 του Συντάγματος, του Καταστατικού Χάρτη Αγίου Όρους (Κ.Χ.Α.Ο.) και του Ν.Δ. 10/16.9.1926 που κύρωσε τον Κ.Χ.Α.Ο., και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, επιτρέπεται στη Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. Α.Ε. και σε κάθε άλλο φορέα η ανέγερση, ανακατασκευή, ανακαίνιση και συντήρηση των εγκαταστάσεων των ιατρικών μονάδων του Αγίου Όρους»).

Άρθρον 1.

Κυρούνται ο προσηρτημένος <Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους Αθω> υπό χρονολογίαν 10 Μαίου 1924, ψηφισθείς υπό της εκτάκτου διπλής Συνάξεως των Αντιπροσώπων των είκοσι Ι. Μονών, και εγκριθείς υπό του Οικουμενικού Πατριαρχεία, εφ´ όσον δεν αντίκειται προς τας ακολούθους διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α

Πλεονεκτήματα και ασυδοσία Αγίου Όρους.

Άρθρον 2.

Το Αγιον Όρος κέκτηται πλεονεκτήματα τελωνειακά και φορολογικά.

α. Τα τελωνειακά συνίστανται εις την εισαγωγήν εις αυτό δια τας μονάς και τα λοιπά ιδρύματα του (Σκήτας, Κελλιά κ.λπ.) οιωνδήποτε ειδών μέχρι χιλίων μεταλλικών δραχμών αξίας δι´ έκαστον Μοναχόν. ο έλεγχος της ατέλειας ταύτης καθορισθήσεται δι´ ειδικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου των Οικονομικών και της Ιεράς Κοινότητος.

Подробнее