Παναγία Της Τρύγης - Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Κωδικός: IK1160
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
40.00€
Για Τηλεφωνικές Παραγγελίες από Άγιον Όρος: 23770 22389 (8:30 - 15:00)

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΥΓΗΣ (ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ)

Αντίγραφο, σε καμβά με κορνίζα, της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Οδηγήτριας που φυλάσσεται από το 1700 στο μετόχι της Ιεράς Μονής Σιμωνόπετρας στη Λήμνο. Στην εικόνα αυτή, που αγιογραφήθηκε στο Άγιον Όρος, η Παναγία   εικονίζεται με λευκό ένδυμα, το χαρακτηριστικό χρώμα της  αγνότητας, και έτσι εμφανίζεται και στους πιστούς.
Πολλά θαύματα επιτέλεσε και επιτελεί, ιδίως σε μικρά παιιά και αποτελεί παρηγοριά και καταφύγιο των ευσεβών Λημνιωτών   που την ευλαβούνται και την τιμούν πολύ και συρρέουν ευλαβικά στην πανήγυρη της 15ης Αυγούστου, καταθέτοντας τα αιτήματα και τις ευχαριστίες τους στην Παναγία Μητέρα των Χριστιανών.

Σχήμα : ~ 30 Χ 23 εκ.

Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στο Σιμωνοπετρίτικο αυτό μετόχι όπου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Τρύγης και ευγενικά μας το παραχώρησαν οι πατέρες της Μονής.


Το Αγιορείτικο Μετόχι της Παναγίας της Τρύγης στο Προπούλι Λήμνου.

Γύρω από την περιοχή του χωριού Προπούλι είχαν ιδιοκτησίες αγιορείτικες μονές τόσο στη βυζαντινή εποχή όσο κι αργότερα. Σε απογραφικό πρακτικό του 1304 καταγράφεται ως ιδιοκτησία της Μεγ. Λαύρας ο «Ρύαξ το Χλίον Νερόν», μετόχι με θερμές πηγές κοντά στην Τρύγη, βορειοανατολικά του χωριού. Το 1405 είχε 12 πάροικους.
Η Θεοτόκος στην Τρύγη ήταν παλιά ανεξάρτητη μονή, η οποία πριν από το 1364 είχε γίνει μετόχι της μονής Σιμωνόπετρας. Κατά τον Γεράσιμο Σμυρνάκη ο Πατριάρχης Γεράσιμος ο Γ´ το έτος 1798 επικύρωσε με σιγγίλιο ότι το μετόχι ανήκει στη Μονή Σίμωνος Πέτρας. Βρισκόταν σε μια εύφορη πεδιάδα που καταλήγει σε ένα μικρό όρμο και καθόρισε τη φυσιογνωμία του χωριού. Το 1856-59, αν και ακατοίκητο, φορολογήθηκε στα βασιλικά δοσίματα με 160 γρόσια. Το 1924 απαλλοτριώθηκαν 12.000 στρέμματα, τα οποία διανεμήθηκαν στους ντόπιους προσωρινά και οριστικά το 1954.
Κατάλοιπο του μετοχιού της Τρύγης είναι το εξωκκλήσι της Παναγίας. Εορτάζει την Kοίμησή της, στις 15 Αυγούστου, οπότε και γίνεται ολονύκτια αγρυπνία και πανήγυρη, κατά την οποία προσέρχονται πλήθος πιστών για να λάβουν την ευλογία της. Ο ναός έχει υποστεί αλλοιώσεις από τις κατά καιρούς ανακαινίσεις. Από την παλαιά λιθοδομή σώζονται μόνο η ανατολική πλευρά με το τρίπλευρο ιερό και η επιγραφή:
«ΑΝΗΓΕΡΘΗ... ΠΑΡΑ ΑΓΑΠΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙ... ΕΝ ΕΤΕΙ 1706»,
η οποία αποκαλύπτει κάποια φάση ανακαίνισης. Στο εσωτερικό του ναού διασώθηκαν εικόνες σπάνιας αισθητικής και υψηλής αξίας, με πιο σημαντική την θαυματουργή εικόνα της επικαλουμένης Παναγίας της Τρύγης, οι οποίες ανήκουν όπως και η εκκλησία στην ιδιοκτησία της αγιορειτικής μονής Σίμωνος Πέτρας και δεν απαλλοτριώθηκαν, όπως τα πιο πάνω κτήματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Γεωργίας. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν ερείπια κτισμάτων του μετοχιού, τα οποία χρησίμευαν σαν κατοικία των μοναχών και των εργατών και στα οποία υπήρχε η εκκλησία της Aγίας Mαρίας Mαγδαληνής, που θεωρείται και ως συγκτιτόρισσα της Mονής Σίμωνος Πέτρας, και παριστάνεται σε εικόνα, μαζί με τον Όσιο Σίμωνα τον Mυροβλύτη, τον κτίτορα της Μονής.